Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türk Sanayisi Avrupa Değer Zincirinin Önemli Bir Oyuncusu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk sanayisinin Avrupa değer zincirinde çok önemli bir oyuncu olduğunu belirterek, “Güçlü bir Türkiye, Avrupa Birliği’nin (AB) tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliği ve güvenliği anlamına gelir. AB, bunu mutlaka başaracaktır. Biz bu konuda güçlü bir paydaşız.” “Böyle görmeye devam etmemiz ve süreci bugünün ötesinde bir yaklaşımla ele almamız gerekiyor.” söz konusu.
Kacır, Brüksel temasları kapsamında TOBB yerleşkesinde Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek onların görüş ve önerilerini dinledi.
Türkiye’nin kültürden sanata, sanayiden ticarete, enerjiden ulaşıma birçok alanda Avrupa değer zincirinin önemli ve vazgeçilmez bir unsuru olduğunu anlatan Kacır, büyük ölçekli şirketlerin özellikle AB programlarından etkin bir şekilde faydalanmasını çok anlamlı bulduklarını kaydetti.
STK temsilcilerinin muhataplarıyla birlikte yürüttüğü çalışmaların Türkiye’nin AB ilişkileri açısından pahalı olduğunun altını çizen Kacır, birbirini tamamlayan çalışmalar yapmanın birlikte hızlı bir şekilde sonuca ulaşmalarını sağlayacağını söyledi.
“Türk sanayisi Avrupa değer zincirinde çok önemli bir oyuncu”
Kacır, AB’yi kritik teknolojilerde doğrudan rakip olarak değil, paydaşları olarak görmek istediklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Türk sanayisi Avrupa değer zincirinde çok önemli bir oyuncu. Bu yenilikçi teknoloji alanlarının her birinde Türkiye’nin Avrupa’ya, Avrupa’nın da Türkiye’ye katacağı çok şey var. Bunların kapılarını açmaya çalışıyoruz. İşbirliklerini daha da ileriye taşıyacağız, birlikte neler yapabiliriz, her iki tarafın ortak kazanımlarını artıracak çalışmalar yapıyoruz, burada AB ve Türkiye olarak özellikle kalkınma alanında eşgüdüm içinde, aynı yönde atılacak adımları atacağız. Yeşil dönüşüm. Çünkü güçlü Türkiye, AB’nin tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliği ve güvenliği anlamına geliyor. AB bu konuda kesinlikle güçlü. “Paydaş olarak görmeye devam etmeli ve süreci bugünün ötesinde bir yaklaşımla ele almalı.”