Haber

6 Şubat Depremi Türkiye’de Karada Meydana Gelen En Büyük Deprem Oldu

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Riskinin Azaltılması Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 6 Şubat sarsıntılarının 570 kilometre civarında yüzey kırılmasına neden olduğunu belirterek, “7 farklı fay segmentini aynı anda kırdı” 9 saat arayla meydana gelen ve dünyanın hiçbir ülkesinde eşi benzeri olmayan, karada meydana gelen en büyük depremdir.” söz konusu.

Tatar, 6 Şubat depreminin 1’inci yıl dönümü dolayısıyla AFAD Başkanlığı’nda bilim adamlarının katılımıyla düzenlenen etkinlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Arama-kurtarma ve tarama çalışmalarının depremin 22’nci gününe kadar sürdüğünü, bölgede yaklaşık 35 bin yerli ve 11 bin uluslararası akredite arama-kurtarma çalışanının görev yaptığını hatırlatan Tatar, bölgeye 1 milyon çadır, 2,5 çadır ise sevk edildiğini söyledi. Depremin 2. gününden itibaren bölgeye sevk edildi. Milyon kişiye konut hizmeti verildiğini kaydetti.

-“Yaklaşık 700 bin vatandaşımız konteyner kentlerde kalıyor”

Prof. operasyonlar.” söz konusu.

Farklı illerdeki yurt, otel ve sosyal tesislerde yaklaşık 1,5 milyon kişinin kaldığını, bölgede konteyner kentlerin de oluşturulduğunu belirten Tatar, “Bu konteyner kentlerde yaklaşık 700 bin vatandaşımız kalıyor.” sözlerini kullandı.

Deprem sonrasında dünyanın en önemli hasar tespit çalışmalarından birinin yapıldığını vurgulayan Tatar, bölgede bu kapsamda 13 bin kişinin görevlendirildiğini, 2,3 milyon binada hasar tespit çalışması yapıldığını, hasar tespit çalışmalarının ise yüzde 92’sinde yapıldığını bildirdi. enkaz kaldırıldı.

-“Karada meydana gelen en büyük deprem”

AFAD ile uyumlu olarak görevlendirilen Türk Kızılayı’nın günde 4 milyon sıcak yemek sağladığını ve 15 milyon gıda kolisi dağıtıldığını belirten Tatar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Çok büyük bir felaket. Baktığınızda yaklaşık 570 kilometrelik yüzey kırığı oluşturdu. 9 saat içinde 7 farklı fay bölümünü aynı anda kırdı. Karada şimdiye kadar meydana gelen en büyük depremdir. Dünyanın hiçbir ülkesinde eşi benzeri yok. Ülke yüzölçümünün yüzde 20’sini kaplıyor. 14 milyon diyoruz.” “Ama diğer çevredeki 18 ili de saydığımızda yaklaşık 20 milyon insanın doğrudan etkilendiği ama sosyolojik olarak 85 milyon insanın büyük acılar, büyük travmalar yaşadığı bir deprem serisinden bahsediyoruz.”

Dağıtıma hazır 46 bin konutun teslim işlemlerinin 2 Şubat’ta başladığını hatırlatan Tatar, bölgede konut üretiminin devam ettiğini, 200 bin civarında konutun hazır hale getirilerek vatandaşlara teslim edileceğini kaydetti.

-“Ana şokun derinliği 19-20 kilometre”

Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Kaypak da, Türkiye’nin daha önce görmediği, benzerlerinin son 100 yılda görüldüğü bir çift deprem yaşandığını, artçı sarsıntıların bugün bile devam ettiğini söyledi.

11 ili kapsayan bölgede son 123 yılda yaklaşık 40 bin deprem yaşandığını anlatan Kaypak, son yıldaki depremlerin bu sayıyı aştığını söyledi ve şöyle konuştu:

“Yaptığımız bir çalışmada yer kabuğunun tomografisini çekmeye çalıştık. Bu depremleri kullanarak yer kabuğunun içindeki yapısal özellikleri ortaya çıkarıyoruz. Depremin ilk derinlik hesabında ana şoklar 8 kilometre derinlik olarak açıklandı. Hem AFAD hem de Kandilli Rasathanesi.Tomografik sonuçlarımız depremin ana şokunun derinliğinin yaklaşık olarak “19-20 kilometre derinlikte olduğunu gösteriyor.”

Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık da depremde hasar gören binaların beton dayanımı hakkında bilgiler paylaştı.

inonuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu